Cele mai bune cărți pe care trebuie să le citești în 2021
Cele mai bune cărți pe care trebuie să le citești în 2021

Cele mai bune cărți pe care trebuie să le citești în 2021

Cele mai bune cărți pe care trebuie să le citești în 2021

Bestseller

     Iarna lumii. Al doilea volum din Trilogia Secolului. Razboiul i-a facut luptatori. Iubirea i-a facut eroi. Iarna lumii continua in aceeasi maniera superlativa cu care ne-a obisnuit Caderea uriasilor. O puternica drama, care inainteaza zgomotos si cu cea mai mare viteza. Este animata, captivanta si plina de detalii fascinante. Prin ochii personajelor principale, beneficiezi de un loc in fata la marele spectacol al celor mai memorabile evenimente ale istoriei. Al doilea roman al trilogiei continua din punctul in care ne-a lasat primul volum, urmarind destinele celor cinci familii – din America, Germania, Rusia, Marea Britanie si Tara Galilor – prin vremuri de intense transformari sociale, politice si economice, incepand cu ascensiunea celui de-al Treilea Reich si continuand cu Razboiul Civil Spaniol, drama celui de-al Doilea Razboi Mondial, experientele primelor bombe atomice apartinand Statelor Unite si Uniunii Sovietice si inceputul indelungatului Razboi Rece. 

     In aceasta epopee fermecatoare, ciocnirea la nivel international a puterii militare cu convingerile personale va coplesi lumea, de la Cable Street din partea de est a Londrei pana la Pearl Harbor in Hawaii, din Spania la Stalingrad, din Dresda la Hiroshima.

     Anne Frank este un nume familiar chiar si pentru cei care nu au citit Jurnalul. il poarta strazi, scoli de pe toate meridianele. il poarta mult vizitatul muzeu din Amsterdam si fundatia care l-a organizat in imobilul unde se afla Anexa secreta. Anne Frank si jurnalul ei figureaza pe mai toate listele de excelenta ale veacului XX privitoare la personalitati si la carti – Cei mai importanti oameni ai secolului, Cele mai bune carti publicate in secolul XX, Operele literare definitorii pentru acelasi secol, ca sa numim doar cateva din multele topuri stabilite de specialisti, de ziaristi ori chiar de marele public.

     Din 1947, cand s-a publicat pentru prima oara in tarile de Jos, Jurnalul Annei Frank a fost tradus in peste 65 de limbi. S-a vandut in intreaga lume in peste 30 de milioane de exemplare. La celebritatea Jurnalului au contribuit neindoielnic adaptarile sale teatrale si cinematografice, faptul ca a devenit materie de studiu in multe scoli din lume, ca a fost obiectul unor analize subtile, dar si tinta unor vehemente atacuri.

     Anne Frank a lasat cea mai frapanta marturie umana din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Mai mult, a dat un chip, o voce, un nume milioanelor de victime inocente – fara chip, fara voce, fara nume – ale barbariei naziste. Anne Frank nu e o simpla autoare: impreuna cu cartea ei, a devenit un simbol.

     De la autoarea fenomenului international Oamenii fericiti citesc si beau cafea Nu incetam sa-mi pun aceasta intrebare de cand plecasem de la spital. Oare viata ne-a fost data peste cap in mod iremediabil? Nu va mai fi niciodata ca inainte? Ce ciudata, aceasta separare intre inainte si dupa! Viata dinainte de accident si viata de dupa accident – clar diferite una de alta.

Desi totul se intamplase recent si ne lipsea perspectiva oferita de trecerea timpului, simteam deja ca pierduseram ceva. Ceva esential. Nu reuseam sa spun exact ce anume. Eram intr-o ceata totala. Nu vedeam nimic in viitor. Nicio speranta. Nimic. Doar vid. O umbra plana de-acum asupra vietii noastre, in casa noastra. Si imi era teama. Insa trebuia sa controlez aceasta teama, s-o inabus, s-o indepartez, nu-mi permiteam sa ma las inghitita de ea…

     „O cartografiere a intregului spectru teologic al crestinismului vechi ar necesita numeroase volume, dar, prin cartea lui Ehrman, putem stra¬bate cateva dintre cele mai uluitoare cai pe care crestinismul nu a mers.” – Time Magazine „O foarte solida si savanta istorie a falsurilor, a cartilor arse, a feudelor doctrinare si a altor episoade care au marcat crearea Noului Testament si a Bisericii primare. Sau, mai bine zis, a Bisericilor primare.” – Kirkus Reviews Bart Ehrman ne ofera un remarcabil tablou al primelor forme de crestinism, prezentand felul in care acestea au fost suprimate, reformate sau uitate. Grupurile primilor crestini pretindeau, toate, ca urmeaza invataturile lui Isus si ale apostolilor sai, sprijinindu-se pe texte atribuite acelorasi ucenici ai lui Isus. Cercetarea arheologica moderna a recuperat o parte dintre aceste texte, iar spectaculoasa lor descoperire dezvaluie o surprinzatoare diversitate religioasa a crestinismului vechi. Acestea sunt „Scripturile pierdute”, pe care se intemeiaza si credintele unor curente crestine precum ebionitii iudeo-crestini, marcioniti anti-iudaici sau variatele grupuri gnostice. „Cartea de fata vorbeste despre bogata diversitate a crestinismului timpuriu si a textelor lui sacre. Cateva dintre aceste texte au fost incluse in Noul Testament. Altele au fost respinse, atacate, interzise si distruse. Obiectivul meu este sa examinez o parte dintre aceste scrieri necanonice, pentru a vedea ce ne pot spune despre diversele forme de credinta si practica crestina din secolele al II-lea si al III-lea, si sa analizez in ce fel un grup crestin timpuriu s-a impus ca dominant in cadrul religiei, stabilind ce urmau sa creada, sa practice si sa considere ca Sfanta Scriptura crestinii din veacurile viitoare.” – Bart D. Ehrman

Cărți pentru copii

     Milimetru, Centimetru – Formidabil! – o poveste captivantă prin care copiii pot învăța și matematică.

     Se adresează tuturor copiilor de la grădiniță până la ciclul primar.

     În această poveste fermecătoare, autoarea Ulrike Motschiunig, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori de povești, folosește personaje precum păduche, ploșniță, râmă pentru a face ca unitățile de măsură pentru lungime să fie clare și ușor de reținut pentru copii.

     Milimetru, centimetru, decimetru, metru sunt adesea noțiuni dificile și greu de reținut pentru copii. Dar, când păduchele Fridolin, cu înălțimea de un milimetru, le cere ajutorul celor 9 prieteni pentru a ajunge la înălțimea ploșniței Poly, care măsoară un centimetru, iar ea, la rândul ei, îi cere ajutorul domnului Robin, care măsoară un decimetru, totul devine amuzant și educativ în același timp.

     La finalul poveștii vă așteaptă o surpriză.

     Cu ajutorul acestei povești, copiii pot înțelege și învăța unitățile de măsură pentru lungime într-un mod jucăuș.

     Este o carte distractivă și educativă, plină de ilustrații frumoase!

     Aripi de Foc, dragonul adormit, s-a trezit din somn si ameninta insula Fincayra. Numai tanarul Merlin, nepotul marelui vrajitor Tuatha, il poate opri, desi puterile lui magice nu sunt inca testate, iar pretul ar putea fi chiar viata lui.

     Inainte de confruntarea cu flacarile dragonului, Merlin e nevoit sa infrunte focuri de alta natura, inclusiv cel interior. Mai important decat orice, el trebuie sa descopere puterea – si totodata sursa – propriei magii.

     „Plina de actiune si suspans, mai presus de toate o poveste de suflet… calatoria initiatica a lui Merlin este convingatoare si emotionanta. O lectura atragatoare si vibranta.“ – Kirkus Reviews

     Intr-o noapte cu zapada, un baietel se imprieteneste cu un Yeti si un iepuras il ajuta pe Gerila sa aduca iarna. O colectie de fermecatoare povesti cu animale, perfecta de citit inainte de culcare, care poarta semnaturile unor autori mult indragiti, precum Holly Webb, Jeanne Willis si Linda Chapman. Cadoul de Craciun ideal pentru intreaga familie.

Business, economie, finanțe

     Principiul 80/20, o carte originala, provocatoare si practica, a devenit o lucrare clasica în domeniul afacerilor si un bestseller mondial. In aceasta editie aniversara Richard Koch a inclus un capitol nou, în care prezinta cateva dintre sutele de raspunsuri primite de la cititorii cartii – inclusiv un cantec rap! – si Împrospătează Intelegerea adevaratului potential al acestui principiu. Iar principiul este cu adevarat solid, trecand cu brio proba timpului si fiind validat prin experienta incontestabila a persoanelor si organizatiilor cu eficienta Inalta.

     Mii de oameni din întreaga lume l-au aplicat cu succes la serviciu, In cariera lor si în viata personala. Koch ne învata cum putem aplica principiul 80/20 pentru a realiza mult mai multe lucruri cu mult mai putin efort, timp si resurse, concentrandu-ne pur si simplu asupra celor mai importante 20 de procente si controland astfel evenimentele în loc sa ne lasam noi controlati de ele, cu rezultate spectaculoase.

     Un indrumar complet despre cum se scrie o lucrare stiintifica riguroasa. Studentii, in primul rind cei de la sectiile umaniste, pot afla ce inseamna teza de licenta, cum sa-si aleaga tema si sa-si organizeze timpul de lucru, cum sa intreprinda o cercetare bibliografica si sa ordoneze materialul, cum se redacteaza teza.

     Trebuie sa traiti teza ca pe o provocare. Cel ce provoaca sinteti voi: v-ati pus la inceput o intrebare la care nu stiati sa raspundeti. Se pune problema sa gasiti solutia printr-un numar dat de mutari. Citeodata, teza poate fi traita si ca o partida in doi: autorul nu vrea sa va incredinteze taina sa, trebuie sa-l luati prin invaluire, sa-l interogati cu delicatete, sa-l faceti sa va spuna ceea ce nu voia, dar ar fi trebuit sa o faca. Uneori, teza este ca un joc: aveti toate piesele, trebuie doar sa le puneti la locul lor. Important este sa faceti lucrurile cu placere. Iar daca ati ales un subiect care va intereseaza si ati decis sa-i dedicati cu adevarat perioada pe care v-ati stabilit-o, va veti da seama ca teza poate fi traita ca un joc, ca un pariu, ca o vinatoare de comori.

     Unul dintre primele volume despre lupta împotriva epidemiei coronavirusului, care își propune să ofere cititorilor din ţară şi din străinătate o imagine cât se poate de realistă a eforturilor chinezilor de a învinge acest flagel.

     Declaraţii, articole, fotografii, relatări personale sunt mărturii de netăgăduit ale curajului şi determinării locuitorilor din Wuhan care au rămas aici după închiderea lui. Este povestea emoţionantă a celor care şi-au continuat munca pentru a menţine funcţionarea normală a oraşului: cadre medicale care au sfidat ameninţarea virusului pentru a salva vieţi, arhitecți şi constructori care au contribuit la ridicarea spitalului Huoshenshan în doar zece zile şi mulţi alţi oameni obişnuiţi din întreaga ţară care şi-au oferit sprijinul.

     Cartea dezvăluie, totodată, mesajele de încurajare şi ajutoarele umanitare venite din toate colţurile lumii, fiind astfel un tribut adus tuturor celor care s-au alăturat luptei.

religie & spiritualitate

        „Cartea lui C.S.Lewis nu e, nici pe departe, o pledoarie pentru indoiala. Ea ne da doar dreptul de a nu confunda credinta cu «stiinta», de a prefera drumul aventuros si complicat spre Dumnezeu «instalarii» mieroase, birocratice, in bunavointa Lui. Poti avea, desigur, si sansa unei iluminari salvatoare, poti fi, eventual, un beneficiar al Harului, astfel incat, prin lucrarea Lui, sa te dizolvi in lumina primitoare a Creatorului. Dar asta nu inseamna ca daca te lovesti si de intuneric, de intrebari, de nesiguranta esti evacuat – necrestineste! – din efortul accidentat al Caii. Ba poate ca abia atunci, asemenea lui Iov, provoci reactia limpezitoare a lui Dumnezeu.“ — ANDREI PLESU

…prinsi in valtoarea propriilor ocupatii cotidiene si a planurilor pentru viata aceasta, sau pur si simplu pentru ca moartea e prea urata ca sa ne gandim la ea, de cele mai multe ori inghesuim undeva in adancul sufletului amintirea ei sau o uitam complet. Cu toate acestea, moartea este o realitate care ne priveste si ne asteapta pe toti fara putinta de tagada. Cartea de fata vine sa ne provoace la un dureros, dar necesar parcurs duhovnicesc.

     Amintirea mortii, meditarea la cele ce vor sa fie dupa „marea trecere”, precum si datoria crestineasca de a face cele cuvenite pentru sufletele celor adormiti, sunt cateva imperative pe care trebuie sa le avem in vedere.

     Autorul trateaza amanuntit problema vietii de dupa moarte, oferind raspuns la multe intrebari legate de aceasta tema. Discursul sau este fundamentat pe dovezi stiintifice si pe invatatura Sfintei Scripturi, presarat la tot pasul cu exemple reale din istoria mai recenta sau mai veche a crestinismului.

     „Isus a fost mereu recontextualizat de oamenii din diverse epoci si locuri. Cei dintai ucenici ai lui Isus au facut-o dupa ce au inceput sa creada ca el a inviat din morti si a fost preamarit in cer: l-au transformat in ceva ce nu fusese inainte si l-au inteles in lumina noii lor situatii. La fel au facut si autorii neotestamentari de mai tarziu, care l-au recontextualizat si l-au inteles pe Isus in lumina propriilor situatii, deja mult diferite. in acelasi mod au procedat crestinii din secolele al II-lea si al III-lea, care il intelegeau pe Isus nu atat ca profet apocaliptic, cat ca fiinta divina devenita om. La fel crestinii din secolul al IV-lea, care sustineau ca el existase dintotdeauna si fusese intotdeauna egal in statut, autoritate si putere cu Dumnezeu Tatal. Acelasi lucru se petrece si cu crestinii de azi, care sunt de parere ca Cristosul divin in care cred si pe care il marturisesc e identic in toate privintele cu persoana care a pasit pe drumeagurile prafuite din Galileea, propovaduindu-si mesajul apocaliptic despre nimicirea care va veni. Majoritatea crestinilor de astazi nu-si dau seama ca l-au recontextualizat pe Isus. Dar au facut-o. Oricine crede in el sau ii impartaseste oricare dintre invataturile sale l-a recontextualizat pe Isus – de la primii credinciosi care au crezut in invierea lui, pana azi. si asa va fi in vecii vecilor.“ — BART D. EHRMAN

cel.ro
mycloset.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *